Internationale vrouwendag

Een positieve geboorte is meer dan een gezond kind op de wereld zetten. In een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO - 2018) wordt het belang van de geboorte-ervaring van de vrouw gekaderd. Een holistische aanpak, vertrekkend vanuit een mensenrechten perspectief, staat centraal. Hierbij wordt de vrouw betrokken bij het nemen van beslissingen, ook wanneer interventies nodig zijn.

Toenemende medicalisering van arbeid en geboorte beïnvloedt de geboorte-ervaring van vrouwen. Het rapport van de WHO (2018) stelt zorgbeleving als een centraal aspect binnen kwalitatieve zorg in plaats van een bijproduct. Een positieve geboorte-ervaring is dus meer dan enkel de geboorte van een gezond kind in een veilige omgeving. Het omvat ook het emotioneel welbevinden en de verwachtingen van de vrouw. Het geeft ruimte aan de vrouw om het geboorteproces in handen te nemen. Dit vraagt aandacht van zorgverleners voor het herbekijken van beleid tijdens de normale arbeid en bevalling.

'Beslissen met Brains' (ontwikkeld door le coeur à marée basse) toont geïnformeerde beslissingen tijdens zwangerschap en bevalling en zet inspraak door de vrouw centraal.

Het volledige WHO-rapport kan hier geraadpleegd worden. Meer over mensenrechten in geboorte en 'Beslissen met BRAINS' vind je hier.

Elke dag groeit onze uitleendienst

Ontdek wat we ter beschikking hebben

Bekijk al onze thema's

 

Op zoek naar informatie over kraamzorg?
Ga naar het deel voor ouders
.

© 2024 Kraamkaravaan - Alle rechten voorbehouden / Privacy & cookies / Webdesign thinline.be