
Enquête over Respiratory Syncytial Virus (RSV) en mogelijke vaccinatie
Het doel van deze enquete is het begrijpen wat mogelijke uitdagingen zijn bij het invoeren van een vaccinatie tegen RSV bij zuigelingen, zwangere vrouwen en oudere volwassenen.
Het doel van deze enquete is het begrijpen wat mogelijke uitdagingen zijn bij het invoeren van een vaccinatie tegen RSV bij zuigelingen, zwangere vrouwen en oudere volwassenen.
Helpen jullie mee de luierbus te vullen?
Deze week is de week van Infant Mental Health! Daarin zetten we het mentale welzijn van de kleintjes en hun ouders in de kijker Maar wat is IMH nu precies?
IMH richt zich op de kleintjes en de context waarbinnen ze opgroeien, want zonder ouders geen baby’s. Geestelijke gezondheid gaat over het relationeel en emotioneel welzijn van de kleintjes en hun ouders. Er is dus zowel aandacht voor de kinderen, hun ouders en context, als voor de relatie tussen ouders en kind(eren).
Vanaf nu kan je ook bij ons de Cultuursensitieve zwangerschapskoffer van ECK Volle Maan uitlenen. Je vindt hem terug bij onze uitleendienst onder het educatief materiaal.
Beste ouder(s) en/of voogd,
Aan de Universiteit Gent loopt momenteel een onderzoek naar het reilen en zeilen aan de eettafel bij kinderen tussen 2,5 en 8 jaar en hun ouders, hoe dit doorheen de tijd verandert en wat de invloed hiervan is op het welbevinden van het kind en de ouders. Hiervoor zouden we graag uw hulp willen vragen.
Op 19 en 20 mei 2022 organiseert Group Care Belgium een tweedaagse opleiding Group Care, volgens de principes van Centering Pregnancy.
Schrijf je nu in voor de Train-the-trainer rond het werken met het Perinataal Draaiboek.
Vandaag is het Wereldlichtjesdag. Onze gedachten zijn bij iedereen die vandaag extra warmte kan gebruiken.
Workshop babygebaren
Communiceren met je baby, kan dat ook zonder dat je kleintje effectief kan spreken?
Sinds deze zomervakantie is het voor kwetsbare ouders mogelijk om gebruik te maken van de luierbank. Om dit initiatief mee bekend te maken rekenen we ook op jullie!
Oproep covid-19 studie bij zwangere en (recent) bevallen vrouwen
Ook voor kleine baby’s is bewegen belangrijk. Nee, geen zware oefensessies, wel tijdens je dagelijkse activiteiten. Maak er vooral een dagelijkse leuke gewoonte van!
Ben je op zoek naar de meest recente informatie over het Covid-19 vaccin bij zwangerschap en borstvoeding? Hou deze links zeker in de gaten.
Een kindje krijgen: het is een intense ervaring, die voor veel mama's gepaard gaat met heel wat vragen. Hoe bereid ik mijn lichaam voor op de bevalling? En eens de baby er is: wat komt daar allemaal bij kijken? Om kersverse ouders goed te informeren, gaan onze experten van De Geboortepraktijk elke maand dieper in op één thema rond zwanger zijn, bevallen of kraamtijd. Deze maand: zo begin je aan de borstvoeding.
Een concert met als rode draad afscheid. Zware kost? Verre van.
‘Verre van Weg’ is een ode aan het leven. Hoopvol, krachtig, kwetsbaar, speels en poëtisch van toon. In 2014 verliest zangeres Mira haar ongeboren dochtertje. Geïnspireerd door de liefde voor haar kind maakt ze deze voorstelling. We maken een reis langs muzikaal erfgoed van onze planeet. Een intense trip die aantoont hoezeer wij mensen - doorheen tijd en ruimte - muzikaal uiting willen geven aan de liefde voor wie er niet meer is.
Onderzoeksoproep:
Minder steun en bezoek of net meer rust? Had je jouw zwangerschap anders voorgesteld?
In tijden van Corona is dit toch een aparte ervaring die gemengde gevoelens met zicht meebrengt.
Neem deel aan dit onderzoek en vertel ons jouw unieke verhaal.
Met dit internationale onderzoek willen we inzicht krijgen in de factoren die invloed hebben op uw ervaringen als ouder en het ouderschap in deze tijd van de Coronacrisis. Dankzij uw deelname zullen wij beter begrijpen hoe we ouders kunnen helpen met de mogelijke uitdagingen waarmee vele gezinnen vandaag geconfronteerd worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende landen over de hele wereld, zodat we ook de globale impact kunnen bekijken.
Welkom bij De Kraamkaravaan!
Wij doen ons best om jullie mailtjes en aanvragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Gezien de aard van onze job, en de huidige thuiswerk-maatregelen o.w.v. de coronacrisis, is het niet steeds mogelijk om meteen te antwoorden. Onze excuses daarvoor.
"Zwanger? Of heb je in de afgelopen 3 maand borstvoeding gegeven? Help ons in deze coronatijden beter te zorgen voor zwangere en borstvoedende vrouwen door deze vragenlijst in te vullen!"
Opvoeden is geen (wed)strijd.
De eerste, de beste, de grootste, de knapste, ... We trappen vaak in de valkuil van de competitie. Ook als het over opvoeden gaat. Daarom: minder vergelijken, maar zoeken naar wat voor jouw gezin belangrijk is. Fouten maken en opnieuw proberen. Mild zijn voor jezelf, je kind en de ouders om je heen. Dit is waar de Vlaamse Week van de Opvoeding 2020 voor staat.
Vroedvrouwen hebben een belangrijke maatschappelijke relevantie die we naar aanleiding van de ‘Internationale Dag van de Vroedvrouw’ op 5 mei graag in de kijker stellen.
We nemen graag even de tijd om iedereen te bedanken die in de Kraamzorg werkt. Bedankt kraamverzorgster, bedankt vroedvrouw, bedankt ouders om beroep te doen op kraamzorg…!
Vanaf nu kunnen jullie ons telefonisch bereiken op het nummer 09 292 87 08. Wij staan met veel plezier voor jullie klaar.
In deze driedaagse opleiding reiken we een theoretisch en praktisch Infant Mental Health perspectief aan van waaruit we kijken naar ouder, kind en interactie in het domein van de Perinatale Mentale Gezondheid. Cursus met: Dr. Binu Singh en Hilde Seys en Prof. Dr. Titia Hompes.
Julie Degraeve, master student in de verpleeg- en vroedkunde aan de Universiteit van Antwerpen, is op zoek naar zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van de zwangerschap zitten en wonen in Vlaanderen of Nederlandstalig Brussel.
Huis van het Kind lanceert kwaliteitslabel voor 'babyvriendelijke' handelszaken.
Zijn jullie zwanger en is jullie bevalling voorzien tussen 27 mei en 25 juni 2019?
Dan kunnen jullie gratis deelnemen aan het programma "OuderTeam.nu"
Van 26 tot 28 april vindt opnieuw een tienermoederweekend plaats, dit keer in Brakel. Fara en vzw Lejo slaan weer de handen in elkaar om tienermoeders en hun baby's een fantastische tijd te bezorgen!
Fara vzw luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Ook bieden zij professionele begeleiding van lotgenotencontact, zowel persoonlijk als online. Hierbij zetten wij graag het aanbod rond abortusverwerking in de kijker.
Internationale week van de borstvoeding staat dit jaar in het teken van borstvoeding als gezonde basis voor het leven.
Op zaterdag 14 juli 2018 mochten wij met trots onze BabySpot-caravan officiëel openen. Drie jonge mama's met hun baby's knipten symbolisch het lint door waarna de kindjes gevoed en/of verluierd konden worden in de gezellig ingerichte caravan. De komende 10 dagen, tijdens de Gentse Feesten, staat de caravan op het Luisterplein (François Laurentplein). Allen welkom!
Steeds meer Vlaamse gezinnen doen beroep op kraamzorg tijdens de eerste weken na de komst van hun kindje. Tijdens de week van de kraamzorg zetten we de kraamverzorgenden in de kijker.
Op 5 mei wordt wereldwijd de dag van de vroedvrouw gevierd. De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) zet daarom het belang van kwaliteitsvolle geboortezorg in de kijker.
Mei is de internationale actiemaand baarmoederhalskanker. Vroegtijdige opsporing vormt de beste bescherming. Vrouwen van 25 tot en met 64 jaar worden aangemoedigd elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen.
Op uitnodiging van Solidariteit voor het Gezin gaf Doctor Thomas Hale een lezing over het gebruik van medicatie tijdens de borstvoedingsperiode. Hanne woonde deze bij.
Buiten spelen is leuk en gezond, ook voor kleine kinderen! Tijdens de maand april geven de #buitenbaby's van Kind en Gezin de straten van Gent kleur.
Rapport WHO (2018) vestigt aandacht op het belang van de geboorte-ervaring van de vrouw. De positie van de vrouw in het beslissingsproces wordt hierin belicht.
GAMS in de kijker.
GAMS vzw zet zich sinds 1996 in tegen vrouwelijke genitale verminking en andere vormen van gendergebonden geweld in België. Sinds begin 2018 hebben zij een vast aanbod in Gent.
Zwangerschap en moederschap hebben nog te vaak een negatieve invloed op de loopbaan. Volgens een onderzoek van het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen worden drie op de vier werkende vrouwen geconfronteerd met discriminatie, benadeling, ongelijke behandeling of spanningen op het werk op basis van hun zwangerschap of moederschap.
We staken onze website in een nieuw kleedje. Duik er even in en leer ons beter kennen.
Dankzij jullie stemmen werden we geselecteerd voor het Burgerbudget.