In Oost-Vlaanderen zijn zeven kraamzorgdiensten werkzaam. Om kraamzorg aan te vragen, neem je contact op met de dienst van je keuze. Een verantwoordelijke brengt jullie tijdens de zwangerschap vrijblijvend een bezoek om jullie verwachtingen en wensen af te stemmen. Tijdens dit gesprek krijg je meer informatie over watje van kraamzorg kan verwachten.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende organisaties en hun dienstverlening.
gent@familiehulp.be
oudenaarde@familiehulp.be
sintniklaas@familiehulp.be
aalst@familiehulp.be
Kraamzorg wordt aangeboden tot 8 weken na de bevalling. Ook tijdens de zwangerschap kan een beroep gedaan worden op kraamhulp. De uurregeling is flexibel, in overleg met het gezin. Ondersteuning in het weekend en op feestdagen is mogelijk in nood en dan beperkt tot bereiden maaltijden en bij lichaamsverzorging.
Hulp mogelijk tot drie maanden na de bevalling, indien nodig is verlenging mogelijk. Ook tijdens de zwangerschap kan beroep gedaan worden op de kraamzorgdienst. De kraamverzorgster komt per zorgdag 2 tot 4u langs. Afhankelijk van de doelstelling is hulpverlening in het weekend of op een feestdag mogelijk.
https://www.i-mens.be/ons-aanbod/kraamzorg#dienst-aanvragen of dienstkraamzorg@i-mens.be
Kraamzorg is ondersteuning door een kraamverzorgende die een krak is in het verzorgen van de allerkleinsten, ondersteuning geven bij borstvoeding of flesvoeding en ook licht huishoudelijk werk kan overnemen. De kraamverzorgende werkt nauw samen met de vroedvrouw. Zo ben je verzekerd van de beste zorg. Kraamzorg vraag je best enkele maanden voor je bevalling aan. Een kraamverzorgende kan tot 12 weken na thuiskomst bij je langskomen. Bij een tweeling wordt deze periode uitgebreid naar 20 weken. Ook voor een vroedvrouw kan je terecht bij i-mens.
https://www.helan.be/nl/ons-aanbod/kraamzorg/
Binnen acht weken na de bevalling wordt maximum 80u hulp geboden. Voor een meerling kan kraamzorg tot 16 weken na de bevalling, met een maximum van 160u. Tijdens de zwangerschap kan er 1 maand voor de bevalling kraamzorg worden geboden, gezinszorg is ook mogelijk. De zorg wordt aangeboden tijdens 2 of 4 aaneengesloten uren.
kraamzorg.halleVilvoorde@samenferm.be
Tot 3 maanden na de bevalling mag men zoveel zorg opnemen als gewenst en mits beschikbaarheid, deze termijn kan verlengd worden indien nodig. Er kan ook tijdens de zwangerschap kraamzorg ingepland worden indien er zorgnood is. De hulp is flexibel en op maat van het gezin. In het weekend kan ook hulp geboden worden voor noodzakelijke taken, tegen een verhoogde uurbijdrage.
pauwels.k@thuiszorgderegenboog.be
De Regenboog biedt kraamzorg in de regio Beveren, Melsele en Kruibeke. Binnen één maand na de bevalling wordt 80 uur hulp geboden. Dit kan voor een tweeling verdubbeld worden. Op medisch voorschrift is kraamhulp tijdens de zwangerschap mogelijk. De uurregeling is flexibel te bespreken. Tijdens het weekend wordt geen hulp geboden.
De Wieg biedt kraamzorg in regio Meetjesland en Zuid Oost-Vlaanderen. In samenspraak met het gezin wordt een zorgpakket samengesteld dat zoveel mogelijk is afgestemd op hun unieke zorgbehoeften. Kraamzorg wordt aangeboden tot ongeveer drie maanden na de geboorte, afhankelijk van het herstel.
Voor Sint-Niklaas: west@zpw.be
Voor Beveren, Zwijndrecht en Kruibeke: oost@zpw.be
Zorgpunt Waasland biedt kraamzorg aan in de gemeenten Sint-Niklaas, Beveren, Zwijndrecht en Kruibeke. Dit kan vanaf 7 weken voor de verwachte bevallingsdatum tot 15 weken na de bevalling. Indien er buiten die periode ook hulp nodig is, kan dit aangevraagd worden. De uurregeling is flexibel, op maat van het gezin. Afhankelijk van de noden kan er ook tijdens het weekend en 's avonds hulp geboden worden.